EXCLUSIV GÂNDUL: Aurel Bernat, BT Asset Management: Profilul cel mai bun al investitorului în fonduri se regăsește în cuvântul ORICINE. Principiul este cel al pașilor mici

EXCLUSIV GÂNDUL: Aurel Bernat, BT Asset Management: Profilul cel mai bun al investitorului în fonduri se regăsește în cuvântul ORICINE. Principiul este cel al pașilor mici
Publicat: 31/05/2021, 14:18
Actualizat: 31/05/2021, 14:52

Contextul macroeconomic actual oferă opțiuni de investiții dincolo de un simplu depozit bancar, fie direct în piața de acțiuni, fie în fondurile de investiții, fiind cel mai favorabil posibil din ultimii ani, este de părere Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, care a participat la prima conferință Gândul dedicată pieței de capital din România – SMART INVESTMENT 2021.

Pașii pe care trebuie un investitor trebuie să îi urmărească, atunci când face plasamente intr-un fond de investiții sunt, paradoxal, foarte simpli, a explicat Bernat. Dar, înainte de a vedea care sunt, concret, aceștia, șeful BT Asset Management – entitate care administrează 14 fonduri de investiții – a reiterat contextul economic actual, extrem de favorabil investițiilor în general.

”Avem o sumedenie de motive pentru care merită să ne uităm către alternative investiționale, lucruri pozitive care se întâmplă, cum este creșterea economică din această perioadă, care induce bunăstare”, spune Aurel Bernat. Cele mai importante elemente amintite de expertul Băncii Transilvania sunt dobânzile bancare reduse, lichiditate ridicată în piață și alternative de plasament al economiilor personale, care ”forțează” cumva investitorii să ia în considerare și alte instrumente de economisire, nu doar depozitele bancare.

Este o perioadă bună. post-covid, apreciază Aurel Bernat, de incredere a investitorilor în piețele de capital – care au făcut performanțe bune în ultima perioadă și oferă posibilitatea diversificării investițiilor personale, prin intermediul experților, respectiv administratorilor de fonduri.

Ce au de făcut investitorii?

Pașii sunt simpli, în momentul în care un potențial investitor consideră că este pregătit să depășească stadiul economisirii prin simpla depunere a banilor într-un depozit la bancă: decizie și acțiune. Să ne hotărâm să ne punem banii în mișcare, și nu doar în depozite, ceea ce înseamnă economisire pasivă, iar în al doilea rând, să abordăm banca pentru a intra prin intermediul diviziilor de administrare fonduri mutuale, să cerem consiliere, pentru ca apoi să  tranzacționarea direct din platformele online ale acestora.  ”În general, e bine ca orice client să pornească în pași mici”, spune Bernat.

https://www.youtube.com/embed/JODMaeY1dkI

Sfatul bancherului este, pentru orice investitor, indiferent de vârstă și de profilul de risc, să înceapă cu un fond de obligațiuni. ”Să înțelegem modul de funcționare, să vedem cum comunică adminstratorul de fonduri cu noi, să ne obișnuim cu lichiditatea pe care îl are un fond de investiții – atât pentru fonduri de investiții, cât și pentru bursa de acțiuni”, explică acesta.

Este bine de reținut că fondurile de investiții și piața de acțiuni oferă lichiditate cvasi-intstantanee – Aurel Bernat, BT AM

Al doilea pas este să mergem pe componenta de acțiuni – diversificare pe care le oferă fondurile de investiții este vitală și uriașă, iar din acest punct de vedere, administratorii de fonduri, cum este și cel condus de Aurel Bernat, BT Asset Management, asigură diversificare, prin plasamente în 25 – 40 de companii pe bursă, ceea ce asigură o bună diversificare, respectiv dispersare a riscului.

În al treilea rând, suplimentar ”să ne facem o obișnuințăm în a economisi”, adică să optăm pentru ca, lunar, o sumă de bani din salariu, să fie alocată economisirii. De exemplu, BT Asset Management oferă Direct Invest, prin care se pot realiza investiții recurente, astfel încât ”să ne obișnuim, să profităm de creșterile salariale și să punem deoparte”.

Profilul cel mai bun în fonduri de investiții se regăsește în cuvântul ORICINE – Aurel Bernat, BT Assett Management

Trendurile pe economisire din ultimii ani

  • Dacă în anii trecuți, fondurile de obligațiuni erau accesate de cei mai în vârstă, acum observăm o întinerire a clienților interesați de fondurile de investiții.
  • Tinerii preferă investițiile în acțiuni, o zonă de risc ridicat, dar și o mai bună utilizare, între vârste, a fondurilor de investiții – o echilibrare.
  • Economisrea, în sine, crește de la an la an, ritumul în care fondurile cresc este unul mai scăzut. Conversia dinspre depozite bancare către f i să fie mai ridicate

Portretul investitorului diferă în funcție de vârstă, ocupație și obiceiuri de economisire, în opinia expertului BT AM. Tineri și persoane  mai în vârstă, practic sunt doua tipuri de clienți pe fonduri de investiții. Primii,  au sume acumulate si doresc să profite de oportunitate de investiții. Al doilea tip sunt acei clienți care au posibilitatea de a economisi puțin și des, și reprezintă o categorie importantă.  Aceștia pot investi fără stres sume destul de mari, iar natura acestor investiții constante în timp duce la realizarea unor prețuri de achiziții reduse.

Sistemul bancar românesc se bucură de încredere, iar clienții vin spre fonduri, prin bănci. În paralel, către consumatori și către consumatori vin informații și dinspre sectorul bancar și își informează clienții. Se adaugă acest boom macroeconomic, în care randamentele trecute ale piețelor –BVB plus fonduri – îi îndeamnă să facă investiții de viitor.  ”Cred că este un cumul de avantaje cu care ne confruntăm și îi determină pe clienții depozitelor bancare să se reorienteze”, a conchis CEO-ul BT Asset Management în cadrul conferinței Gândul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...